Gripa la copil

Gripa este o boală contagioasă cauzată de virusul gripal. Este sezonieră, cu prevalență maximă în sezonul de toamnă-iarnă. 

Simptomele cele mai frecvente sunt: febra, frisonul, tusea, durerile în gât, durerile musculare, cefaleea și oboseala. Uneori se pot asocia diareea și vărsăturile.

Gripa se transmite în principal prin picăturile de secreții risipite prin strănut, tuse sau prin simpla vorbire. Se poate transmite, de asemenea, prin atingerea suprafețelor pe care se află virusul și atingerea ulterioară a feței. Copiii reprezintă categoria de vârstă care răspândește cel mai mult gripa. De ce? Contagiozitatea este prelungită la copil față de adult și încărcătura virală este mai mare în secrețiile copilului.

Vaccinarea anuală antigripală este recomandată pentru majoritatea oamenilor, dar mai ales pentru categoriile aflate la risc să dezvolte forme grave: copii mici sau copiii cu boli cronice indiferent de vârstă, femei însărcinate, vârstnici sau persoane cu anumite patologii asociate.

Este important de reținut că nu există vaccin pentru copilul sub 6 luni, însă el poate fi protejat prin vaccinarea mamei în ultimul trimestru de sarcină, prin vaccinarea persoanelor cu care el vine în contact, igiena mâinilor și evitarea spațiilor aglomerate.

Ce tipuri ce vaccin gripal există pentru copii?

– Tetravalent IIVe (inactivated influenza vaccine egg-cultured) –

  • conține virus gripal inactivat
  • nu poate cauza infecția
  • conține 2 tulpini de virus gripal A și 2 tulpini de virus gripal B
  • se administrează intramuscular începând cu vârsta de 6 luni
  • conține urme de proteine din ou

– Tetravalent IIVc (inactivated influenza vaccine cell-cultured) – are aceleași specificități ca cel de mai sus, dar nu conține proteine din ou

– Tetravalent LAIV (live attenuated influenza vaccine)

  • virus gripal viu atenuat, care NU cauzează infecția tractului respirator Inferior
  • este recomandată evitarea contactului cu persoane imunodeprimate până la 14 zile de la vaccinare
  • conține 2 tulpini de virus gripal A și două tulpini de virus gripal B
  • se administreaza intranazal începând cu vârsta de 2 ani

 

Este recomandată vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 6 luni, mai ales a celor sub 5 ani. Formarea imunității apare la aproximativ 2 săptămâni de la vaccinare, motiv pentru care vaccinarea ar fi ideal să fie făcută la începutul sezonului, în lunile septembrieoctombrie- noiembrie, însă recomandarea de vaccinare rămâne valabilă pe tot parcursul sezonului rece.

Postvaccinare, administrarea intramusculară se poate asocia cu durere locală, dureri musculare, febră, iar cea intranazală se poate însoți de rinoree, obstrucție nazală, cefalee, oboseală, scăderea apetitului. Reacțiile adverse cedează în mod obișnuit în aproximativ 48 de ore.

Vaccinul nu garantează imunitate totală, el împiedică infecția la aproximativ 70% dintre copiii vaccinați, scade circulația virusului gripal în comunitate și reduce severitatea simptomelor și riscul de complicații. Cea mai frecventă complicație a gripei, care apare la aproximativ 40% dintre copiii cu vârsta sub 3 ani, este otita medie acută.

Deoarece scade gravitatea infecției și rata complicațiilor, scade și numărul de vizite la medic precum și numărul de investigații neplăcute pentru copil.

Efectul de turmă apare la o vaccinare a 80% dintre copii și adolescenți.

Pe lângă vaccinare, o bună igienă ne poate proteja de infecție: spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii și nasului în timpul tusei și strănutului, evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea spațiilor aglomerate.

Pentru sfaturi individualizate legate de vaccin și tratament este important să solicitați un consult la cabinetul medicului pediatru sau al medicului de familie!

Consultatie gratuita prin bilet de trimitere C.A.S. catre Pediatrie,  de la medicul de famile sau medic specialist

Pentru informatii si programari sunati la 0264 406 600

Resurse: https://www.cdc.gov/flu/prevent/prevention.htm,

https://www.medscape.org/viewarticle/997863

gripa la copil